AL MUNTALAQ PDF

Al-muntalaq. Front Cover. Muhammad Ahmad Rashid. Dar Annashr For Universit , Bibliographic information. QR code for Al-muntalaq. Title, al-Muntalaq. Author, Muhammad Ahmad Ar-Rashid (Syeikh.) Publisher, Pustaka Usrah, ISBN, , Length, pages. outstanding, this book open up my eyes and inpires me to be a best rate for this books, highly recommended for daei al-Muntalaq by Muhammad Ah.

Author: Samulrajas Mikagami
Country: Chad
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 18 November 2016
Pages: 305
PDF File Size: 19.74 Mb
ePub File Size: 8.46 Mb
ISBN: 851-1-77632-421-8
Downloads: 98752
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Brabei

Tarikan iman, niat, himmahkesedaran dan perasaannya terhadap tanggungjawab. Dari sini, dia akan muntakaq berada dalam beramal salih atau azam kebaikan. Dari arah lain pula ialah tarikan syaitan yang menghiaskan futurnya dan menjadikannya cinta kepada dunia. Menyebabkan myntalaq dalam lalai, malas, panjang angan-angan dan berlengah-lengah untuk belajar apa yang dia jahili.

Ulang-alik antara kedua-dua tarikan ini adalah suatu ketetapan Allah dan ia akan terus berlaku. Kerana itulah, orang-orang mukmin telah mewajibkan kepada diri mereka untuk menghadiri jilsah-jilsah tafakkur, merenung diri dan tanasuh saling nasihat-menasihati di antara satu sama lain. Memeriksa jiwa takut-takut dihinggapi takabbur atau menolak kebenaran. Memeriksa hati takut-takut terseleweng. Ketika mengingatkan sahabatnya, beliau telah berkata:. Ungkapan ini telah diambil oleh Ibnu Rawaahah r.

Marilah kita beriman sejenak. Sesungguhnya hati lebih cepat berbolak-balik daripada isi periuk yang sedang menggelegak. Ia bukan untuk orang yang lalai, apalagi yang menyeleweng dari Islam. Sebenarnya masih terdapat ramai saki baki mukmin yang bilangan mereka cukup untuk menegakkan kebaikan yang kita ingin capai dan cita-citakan, tetapi dengan syarat mereka mengenali erti tajarrud menyerahkan diri hanya untuk Islammerasai kecil dan hinanya dunia, menjauhkan diri dari fitnah — fitnahsabar menghadapi mihnah dan mahir seni memimpin ummat.

Oleh sebab itu, peringatan-peringatan ini tidak akan berbicara tentang fikrah perbandingan antara Islam dan aliran-aliran sosial dan ekonomi moden. Tidak juga akan berbicara dengan orang yang masih mencampur-adukkan antara Islam dan lainnya. Ia hanya ditujukan kepada muslim, yang benar imannya, suci aqidahnya, yang merasa perit dan sedih dengan realiti ummat muslimin pada hari ini.

Buku ini akan cuba menunjukkan kepadanya toriq amal yang berhasil —insya Allah- dan jalan-jalan yang akan menyelamatkan ummah ini. Peringatan-peringatan ini akan menunjukkan kepadanya keperluan-keperluan untuk peningkatan melalui tarbiyyah dirinya hingga sampai ke tahap yang diperlukan dalam toriq ini.

Perkataan yang lembut, yang dikeluarkan dari lautan yang dalam, melalui ungkapan lidah seorang yang peramah dan berbudi. Kamu akan mengetahui betapa peramah dan berbudinya hati-hati rijal tersebut yang telah menghadiahkan kepada kamu buah hasil pengalaman dan kesimpulan pengamatan mereka. Oleh sebab itu, kata-kata mereka menjadi berkekalan dan mendapat perhatian manusia, petanda ada hubungannya dengan al-haq kebenaran. Berapa banyak kata-kata gemerlapan yang disiarkan oleh pemerintah yang zalim atau berhala yang masyhur; ia bergema-gema seketika, memancarkan cahaya sebentar, kemudian padam dan senyap, sama seperti tahi bintang yang bertukar menjadi habuk dan debu selepas terbakar.

Ini semua kerana gemanya hanyalah dari pantulan suara kebatilan dan kilatannya pula hanya dari hiasan tipuan, bukan suatu yang benar.

Norafidah Suderman’s review of al-Muntalaq

Hanya aqal yang memahami, hati yang bersih dan orang muntlaq yakin dengan kebenaran yang dibawanya sahaja boleh mengungkapkan kata-kata benar yang kekal. Dia boleh mengungkapkan kata-kata perumpamaan yang terus menerus digunakan dan penjelasan yang kekal di dalam kehidupan.

  BLUECOATS BLAMM PDF

Tidak tertentu untuk satu waktu sahaja, tidak juga perkara muntslaq, tidak juga orang tertentu, tidak juga kejadian tertentu, tetapi kata-katanya itu mencakupi mana-mana generasi, masa, negara dan kawasan. Muntaaq akan dapati kehebatan kata-kata berdasarkan kehebatan orang yang berkata. Dia ingin menjadikan kata-katanya itu sebagai panduan kepada kehidupan manusia dan cahaya yang menerangi kegelapan kehidupan. Aku dapati sesetengah buku tarbiyyah harakah Islamiah memisahkan antara prosa dan puisi tanpa alasan yang kukuh.

Ini menjadikan juntalaq murabbi tidak dapat menggunakan beratus-ratus rangkap dan petikan puisi pelembut hati atau pembakar semangat atau puisi aqidah dan fikrah hasil karya para pemuisi thiqah lama atau moden dan juga para pemuisi dakwah. Mungkin seseorang itu bila mendengar sesuatu mesej, ia sedikitpun tidak tersensasi; tetapi apabila mesej yang sama digubah dalam bentuk puisi, ia tiba-tiba menggembirakan orang yang gundah gelana, menggerakkan yang lalai dan mendekatkan matlamat yang dulunya dirasai amat jauh.

Intonasi dalam percakapan samalah seperti melagukan suara. Tujuannya ialah mengesankan pemikiran melalui tindakan mengesankan jiwa.

Moga ianya menjadi lebih mantap, lebih mendalam di dalam jiwanya dan lebih diingati sentiasa. Memang itulah yang berlaku. Tambahan pula tidak ada daripada kalangan pemuisi hebat yang memihak kepada Ibnu Taimiyyah untuk membantunya. Puisi mempunyai kuasa untuk membantu sesiapa sahaja yang menggunakannya, dapat mengindahkan suatu yang baik atau buruk, dapat menolong kebenaran atau kebatilan; tidak ada beza sedikitpun. Dalam semua perkara; samada pemikiran atau mana-mana hakikat kehidupan.

Ini kerana jiwa manusia memang sukakan keindahan, dan puisi pula semuanya indah. Ia boleh menambah jelaskan, memanis, memikatkan sesuatu yang betul dan baik.

Dalam masa yang sama ia dapat menutup kekurangan dan penyelewengan yang ada pada kebatilan sehingga menjadikannya cantik dan indah. Tiada seorang pun yang dapat lepas dari tertawan terpengaruh dengan puisi melainkan hati yang dimakmurkan dengan iman secukupnya.

Imam Ahmad menjadi ikutan kita dalam menggunakan puisi yang melembutkan hati. Murid-murid Imam Ahmad pernah mendengar dia berpuisi. Pada hari mehnahnya, para penyair telah berdiri dihadapannya sambil berpuisi memujinya. Pernah pula salah seorang muridnya telah berkata: Apa pendapat kamu terhadap puisi yang menyebutkan tentang syurga dan neraka? Contoh seperti puisi mana? Ketika tuhan berkata kepadaku Takkah kau malu bermaksiat kepadaku?

Kau sembunyikan dosa dari makhlukku Tapi dengan penuh noda kau mengadapku? Lalu aku ulangi sekali lagi, lalu dia Imam Ahmad bangun dan memasuki rumahnya serta menutup pintu. Ketika itu aku mendengar suara tangisannya dari dalam rumah dan beliau mengulang-ngulangi syair tadi. Dengan keyakinan tentang faedah dan bolehnya menggunakan syair ini, aku memetik banyak puisi daripada antoloji penyair terdahulu. Aku juga menambah lagi daripada syair Iqbaal, salah seorang penyair Islam yang agung sebagaimana yang terdapat di dalam antolojinya yang bertajuk Risalatul MasyriqAl Asraar war Rumuuz dan Dharbul Kaliim.

Puisi beliau mula memasuki pentas bahan bacaan nasihat-nasihat berbahasa Arab selepas ianya diterjemahkan oleh Abdul Wahhaab Azzaam. Iqbaal adalah seorang penyair yang benar aqidahnya, mempunyai pandangan yang mendalam dan pemikiran yang sejahtera.

The Prose and Poetry in Al-Muntalaq

Di dalamnya beliau menerangkan jasa Iqbaal memandu kembali la yang telah terkesima dengan tamaddun Barat dan menjauhkan mereka dari rasa perkauman sempit.

Beliau juga jelas dengan bentuk sebenar Daulah Islamiyyah, sehinggakan al-Mauduudi telah menyifatkan bahawa apa yang dilakukan oleh Iqbal adalah suatu yang agung dalam usaha islah. Ia mempunyai nilai yang tinggi dan tidak boleh dilupai oleh sejarah Islam. Beliau juga telah menyelamatkan generasi muslim yang telah diserkupi dengan pelbagai godaan tarikan dan teori karut marut. Lebih hebat lagi, di akhir hayatnya, Iqbaal telah membuat satu muntzlaq yang amat besar dan penting mengikut neraca Islam, iaitu muuntalaq penanya bagi membongkar kebatilan ajaran Qadiani dan Ahmadiyyah serta memberi amaran orang muntaaq daripada mendekati keduanya.

  A GUERRA DA ARTE STEVEN PRESSFIELD PDF

Beliau sangat menentang kesesatan wehdatul wujudtidak sebagaimana yang difahami oleh setengah golongan tentang sikapnya. Majaaz 12jinaas 13 dan tasybiih 14 adalah sama seperti syair dan puisi. Seseorang yang mempunyai zouq mendapati bahawa ungkapan bersemangat akan lebih berkesan jika dihiasi dengan seni-seni ilmu balaaghah ini. Oleh itu aku petik sebahagiannya yang tidak terlalu sukar. Mungkin orang yang tidak berjiwa seni menganggap ini semua sebagai mengada-ngada, sengaja memberat-berat dan meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya.

Tetapi sifat kesenian yang ada pada jiwa penyair berpendapat bahawa ia menambahkan lagi mesej dan memberi kesan yang lebih terhadap jiwa dan emosi. Oleh itu penambahan dalam bentuk muntalaw, pengolahan lafaz dan pengulangan makna mkntalaq lain dan tidak bukan hanya bertujuan untuk memberikan penambahan kesan terhadap jiwa dan perasaan.

Kurun yang lepas telah menyaksikan luka-luka yang memeritkan seluruh dunia Islam. Serangan musuh Islam telah sampai ke kemuncaknya. Sungguhpun begitu, cubaan untuk menanganinya semula telah dilakukan oleh mereka yang mempertahankannya.

Keazaman mereka telah mantap. Ini semua meyakinkan lagi kita bahawa Islam pasti menang dalam kurun ini. Ketika mengingatkan sahabatnya, beliau telah berkata: Fenomena ini mendorong aku untuk memasukkan puisi-puisi dalam siri nasihat-nasihat ku ini.

Salaf Dan Pengikut Imam Ahmad menjadi all kita dalam menggunakan puisi yang melembutkan hati. Seperti yang diucapkan oleh pemuisi-pemuisi: Bersama Fitrah Keindahan Majaaz 12jinaas 13 dan muhtalaq 14 adalah munralaq seperti syair dan puisi.

Nota Kaki Buku al-Muntalaq dalam bahasa Arab mempunyai dua versi. Satu versi penuh dan kedua versi khusus untuk pemuda. Muqaddimah ini adalah dari versi khusus all pemuda. Sementara isi buku ini adalah versi penuh. Bersama dalam aqabah 2. Diutus ke Yaman selepas Tabuk.

Meninggal di Syam semasa tahun 18 H. Antara ansor yang lewat Islam. Islam hasil dakwah Ibn Rawahah ra. Menjadi qadi di Syam dan meninggal di Syam tahun 32 H sebelum sayyidina Othman ra.

Also famous for his work on religious and political philosophy in Islam, he is credited with first proposing the idea of an independent state for Indian Muslims, which would inspire the creation of Pakistan. Studying in England and Germany, Iqbal established a law practice, but concentrated primarily on writing. Isi Kandungan Muqaddimah 1. Hanya Gerhana, Bukan Terbenamnya Matahari 3. Golongan Baik Yang Dibinasakan 4. Kewajipan Dakwah ke Jalan Allah 5.

Ahli Ibadat yang Bermain-main 6.

Jihad Dengan Hujah 8. Keselarasan dan Kesyumulan Formula yang Hanya Difahami oleh Rijal

Author: admin